Kampanja! Avausmaksu nyt vain 7 euroa (norm. 39 €).

Vuokra-asuntoa tai vuokralaista etsimässä?

Olemme koostaneet seuraavat ohjeet tehokkaiksi muistisäännöiksi niin vuokralaisehdokkaalle kuin vuokranantajallekin huomioitavaksi.

Jotta pääsisit alkuun niin ilmoittajana kuin vuokraajana, kannattaa ilmoitusta tarkastella seuraavien kriteerien pohjalta: Kumpikin osapuoli luultavimmin etsii luotettavaa vuokrasuhdetta, ja jo ilmoituksessa voi tämän huomioida. Vuokra-asuntoilmoituksesta olisi syytä käydä ilmi vuokraus- ja vapautumisajankohta sekä muut asunnon vuokrausta koskevat ehdot, kuten vakuus, muu käyttöoikeus tai asumisen peruste, koko ja asunnon kuntoon tai sen huolenpitoon vuokrasuhteen aikana liittyvät seikat.

1. Klassinen ohjenuora “älä osta sikaa säkissä” pätee myös tarpeista tärkeimmässä, eli omassa kodissa. Asunnossa on syytä päästä käymään ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Vuokranantajan ja vuokralaisen on hyvä tässä yhteydessä tehdä alkukatselmus asunnossa. Silloin asunnon kunto ja varustelu kirjataan yhdessä tuumin ylös.

2. Yleensä sovitaan, että vuokralainen ottaa nimiinsä kotivakuutuksen vahinkojen varalle – taloyhtiö kun ei välttämättä korvaa vaikkapa lattiakaivon hiustuppotukoksesta syntynyttä vesivahinkoa, vaan kuivausoperaatio menee asuntokohtaisen vakuutuksen piikkiin.

3. Vahinkojen ja vajaiden vuokrasuoritusten varalle sovitaan lisäksi vuokravakuus. Se voidaan maksaa vanhanaikaisesti erikseen avatulle suomalaiselle pankkitilille, josta sitä ei pääse nostamaan ennen vuokrasuhteen päättymistä. Modernimpi vaihtoehto laittaa takuuvuokra-asiat kuntoon on valita VakuusTakaus.com :n palvelu.

4. Mikäli vuokranantaja haluaa toisenlaisia ehtoja vuokraamiselle, kuten esimerkiksi siivousapua, tulee hänen myös huolehtia työnantajavelvoitteestaan: suostua ei siis tarvitse kodinhoitoavuksi alennettua vuokraa vastaan.

5. Kummankin osapuolen turvaksi kannattaa laatia kirjallinen vuokrasopimus, josta ehdot käyvät selkeästi ilmi. Usein vuokralaisen on maksettava vuokravakuus ennen kuin saa asunnon avaimen haltuunsa. Kirjallinen vuokrasopimus kannattaa silti malttaa kuitata ennen tilisiirtoja.

Kehotamme juttelemaan vuokraajan kanssa kasvokkain, kuten monien muidenkin Tori.fi :n kautta tehtyjen hankintojen kanssa toimitaan. Siten tutustutte molemmat tarinoihin asuntotilanteen taustalla.

Ota järki käteen, ja jaa!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Sähköposti