Kampanja! Avausmaksu nyt vain 39,90 euroa (norm. 49,90 €).

Vuokra-asuminen on tutkimusten mukaan yhä yleisempää

Aiempaa suurempi osa ihmisistä asuu vuokralla vuokra-asunnossa.

Tilastokeskus on julkaissut viime vuoden lokakuussa (2019) uusimman tutkimuksen tulokset, jonka mukaan omistusasuminen vähenee nuorissa ikäluokissa. Muutos on ollut huomattava, sillä viimeisen kymmenen vuoden aikana 30-34 vuotiaiden asuntokuntien osuus omistusasumista on vähentynyt yli 10 %-yksiköllä. Vuokra-asuminen on yleistynyt etenkin alle 40-vuotiaiden keskuudessa. Myös ensiasunnon ostajia on vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Viimeisen kymmenen vuoden aikana ensiasunnon ostajien määrä on vähentynyt yli 10 000 hengellä. Ensiasunnon ostaminen on keskittynyt pääosin suurin kaupunkeihin, sillä 2/3 ensiasunnon ostajista asui ostovuonna Suomen kymmenessä suurimmassa kunnassa. Omistusasunto hankitaan nykyisellään noin vuotta myöhemmin kuin 10 vuotta sitten.

Kun tarkastellaan Tilastokeskuksen tutkimusten tuloksia tämänhetkiseen maailman tilanteeseen, voidaan selkeästi nähdä syinä myös yhteiskunnalliset muutokset; vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen maailma ei ole ollut enää entisellään. Finanssikriisin jälkeen on ollut yleisempää, että varsinkin nuoret aikuiset perustavat enemmän omia yrityksiä, jolloin säännöllinen toimeentulo voi olla epävarmempaa kuin aiemmin. Julkinen sektorikin on joutunut supistamaan toimiaan, ja ns. ”eläkevirat” ovat nykyisellään kiven alla. Säännöllinen toimeentulo on kuitenkin monesti asuntolainan saannin edellytys.

Toisaalta voidaan nähdä, että valtiovallan toimilla on merkitystä sille, että vuokra-asuminen on yleistynyt; aiemmin omistusasumista on tuettu esimerkiksi asuntolainan korkovähennyksellä. Tämä etu on viime vuosina poistunut käytännössä kokonaan. Lainan korot ovat kuitenkin tulonhankkimistarkoituksessa täysin verovähennyskelpoisia, jolloin asuntosijoittajat saavat selkeästi hyödyn verrattuna omistusasujiin. Tilanne siis tukee erityisesti asuntosijoittamista, josta onkin tullut 2010-luvulla suorastaan kansalaishupi ja tietynlainen ”statussymboli”. Tämän takia voidaan nähdä, omistusasujat ovat viime aikoina jopa muuttaneet itse vuokralle laittaakseen oman kodin sijoituskäyttöön, jotta korkohyöty on säilynyt. On muistettava, että korot ovat olleet koko viime vuosikymmenen ajan ennätysmatalalla.    

Vuokra-asumisen yleistymisen yhtenä syynä voidaan nähdä myös se, että sinkkutalouksia on yhä enemmän kuin aiemmin. Tämän voidaan nähdä osaltaan kuvastavan sitä tilannetta, että ihmiset eivät ole enää niin sitoutuneita kuin aiemmin. Mahdollista on myös se, että sitten jäädään odottamaan sen ”oikean” löytymistä, jonka kanssa ostettaisiin yhteinen ”eka oma asunto”.

Yhteiskunta on myös muuttunut monella tapaa; asuntomarkkinat ovat polarisoituneet niin, että asuntojen hinnat saattavat jopa laskea monella paikkakunnalla. Asunnon hankkimista ei enää nähdä samanlaisena vaurastumisen keinona kuten aiemmin. Monesti nuoret ovat myös todenneet, että vaurauden saaminen ei enää tarkoita pelkästään omaa asuntoa, sillä enää ei nähdä samalla tavalla järkeväksi, että rahat ovat kiinni konkreettisissa seinissä kuten aiemmin.

Syitä sille, miksi vuokra-asuminen on nykyisellään yleisempää, on varmasti paljon muitakin. Näitä avaamme lisää myös seuraavissa blogikirjoituksissa, joten stay tuned! Ja muistathan, että vuokra-asumiseen liittyvän takuuvuokran voi myös hoitaa esimerkiksi VakuusTakaus.com-palvelun avulla.

Jutussa on käytetty lähteenä Tilastokeskuksen 10.10.2019 julkaistua tilastoa asumisesta. Katso lisää linkin takaa: http://tilastokeskus.fi/til/asas/2018/01/asas_2018_01_2019-10-10_tie_002_fi.html?ad=notify

Ota järki käteen, ja jaa!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Sähköposti