Kampanja! Avausmaksu nyt vain 39,90 euroa (norm. 49,90 €).

Onko vuokra-asuminen kannattavaa?

Suomalaisten keskuudessa on pitkään vallinnut käsitys, että oman asunnon ostaminen ja sen omistaminen on aina taloudellisesti järkevää. Kysymys kuuluunkin, että pitääkö tämä käsitys vielä paikkansa, vai ovatko ajat muuttuneet?

Perinteisesti on ajateltu, että omistusasuminen kerryttää varallisuutta. Suomalaisista yhä suurin osa, noin 2/3 kaikista suomalaisista, ja eläkeikäisistä jopa 80 % asuu omistamassa kodissaan. Suomessa on pitkään oman asunnon ostamista ohjattu ja tuettu lainsäädännöllä. Esimerkkinä mainittakoon asuntolainen korkojen vähennysoikeus ansiotuloista. Viime aikoina omistusasuminen onkin ollut kohtuullisen edullista, kun pankkien perimät korot ja lainojen marginaalit ovat erittäin lähellä nollaa, elleivät jopa negatiivisia.

Eri vaihtoehtojen vertailua helpottaa, jos tietää kuinka kauan kyseisessä asunnossa aikoo asua. Monesti tämä voi hankalaakin esimerkiksi muuttuvien työkuvioiden vuoksi. Perinteisesti kuitenkin nähdään, että vuokra-asuntoa on helpompi vaihtaa kuin omistusasuntoa. Moni vuokranantaja kuitenkin suosii lähtökohtaisesti pitkiä, määräaikaisia vuokrasopimuksia. Vuokraaminen voi kuitenkin olla käytännöllisempää, jos oleskelee paikkakunnalla vain väliaikaisesti. Joiden ”ohjeiden” mukaan raja-aitana voidaan nähdä kaksi asuttua vuotta asunnossa; tämän jälkeen asunnon myynnistä mahdollisesti saatu voitto on myyntivoittoverosta vapaata.

Viime vuosien aikana muuttoliike etenkin maalta kaupunkeihin on kiihtynyt. Tämän vuoksi asunnon myyminen vähemmän kysytyltä paikkakunnalta voi aiheutua päänvaivaksi. On kuitenkin syytä muistaa, että jossain pitää kuitenkin asua, ja siitä syntyy aina jonkinlaisia kustannuksia. Hyvä on kuitenkin muistaa varsinkin muuttotappiokunnalta asuntoa hankittaessa, että asunnosta ei välttämättä saa myyntitilanteessa samaa summaa kuin siitä on itse joutunut maksamaan. Tämä kannattaa muistaa laskea myös asumisen kuluksi esimerkiksi asuntolainaa pankista haettaessa. Vuokra-asuminen ei myöskään sido pääomaa samalla tavoin kuin omistusasuminen, joka mahdollistaa sen, että pääomaa voi sijoittaa omien mieltymystensä mukaan joko pörssimarkkinoille, autoon tai kokemuksiin esimerkiksi maailmanympärysmatkan muodossa. Miksi ihmisen pitäisi aina sijoittaa suurin osa varallisuudestaan seiniin, joiden sisällä itse asuu?

Vuokralla asumisen parhaaksi puoleksi voidaan nähdä, että asuntoon ei tarvitse sitoutua. Tarvittaessa vuokrasopimuksen voi sanoa irti ja asunnosta pääsee eroon nopealla aikataululla. Vuokra-asumisessa vastuu huoneistosta ja kiinteistön huolehtimisestä (remonteista yms.) jää pois. Oman talouden suunnittelu helpottuu, kun asumiskulut ovat kiinteitä ja kohtuullisen helposti ennakoitavissa. Vuokra-asumiseen liittyy usein myös vuokravakuuden maksaminen, mutta sen voi hoitaa nykyisin myös helpolla ja edullisella VakuusTakaus.com-vakuudella.  

Joni Mäki, KTM, Ekonomi

#vakuustakaus.com #takuuvuokra #asunvuokralla #vuokra-asuminenonhelppoa 

Ota järki käteen, ja jaa!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Sähköposti