Kampanja! Avausmaksu nyt vain 39,90 euroa (norm. 49,90 €).

Miten olla hyvä vuokralainen?

Yhä useampi suomalainen asuu vuokra-asunnossa, mutta millainen on hyvä vuokralainen?

Seuraavassa kerron muutaman vinkin, mikä tekee sinusta hyvän vuokralaisen.

Maksa vuokra ajoissa. Vuokralaisena olet sitoutunut maksamaan vuokranantajalle korvausta siitä, että saat asua hänen omistamassaan asunnossa. Tärkein velvollisuutesi onkin maksaa vuokra ajoissa. Tämä on tärkeää, tällä tavoin viestit vuokranantajalle, että välität hänen asunnostaan. Jos et pysty esimerkiksi äkillisen tapahtuman takia maksamaan vuokraa ajoissa, kannattaa vuokranantajaan olla yhteydessä mahdollisimman pian, jotta pystytte sopimaan mahdollisesti muista järjestelyistä. Mikäli jätät maksamatta vuokran tai sen maksu on myöhässä useasti pidemmän aikaa, on vuokranantajalla oikeus irtisanoa tai jopa purkaa vuokrasopimus.

Huolehdi vuokranantajan kodista niin kuin se olisi omasi. Vuokranantajat arvostavat, kun pidät asunnosta hyvää huolta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että siivoat asuntoa säännöllisesti ja ilmoitat vuokranantajalle, jos jotain on mennyt rikki ja pyydät häntä / huoltoyhtiötä korjaamaan asian.  Tämä silloin, jos rikkoontuminen ei ole aiheutunut suoraan sinun vahingostasi tai tahallisesta hajottamisesta. Jos olet itse aiheuttanut vahingon / haitan, tällöin olet itse velvollinen korjaamaan aiheutuneen vahingon.

Muista ottaa asuessasi huomioon myös naapurit. Älä siis turhaan mekkaloi ja häiritse naapureita, mutta apua voit varmasti tarvittaessa pyytää. Suomalaiset yleisesti ottaen tarjoavat mielellään apua, mutta avun pyytäminen onkin monelle suurempi haaste; perinteisesti nähdään, että omilla avuilla tulisi pystyä toimimaan mahdollisimman monessa tilanteessa.

Muuttaessasi ilmoita vuokranantajalle muuttosuunnitelmista hyvissä ajoin ja varmista, milloin sinun on viimeistään lähdettävä asunnosta. Monet vuokranantajat ovat joustavia muuttopäivien suhteen, jos vuokrasuhteenne on toiminut hyvin. Vuokranantajat haluavat pitää kiinni hyvistä vuokralaisista. Muista tehdä huolellinen muuttosiivous, jotta asunto jää siistiin kuntoon myös seuraavalle vuokralaiselle. Jos asunnossa on jotain vikaa tai huomautettavaa, vuokranantajalla on oikeus pidättää osan vuokravakuudesta, jos se on tarpeellista. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että asunto jää hyvään kuntoon myös seuraavalle vuokralaiselle. 😊

Joni Mäki
KTM, Ekonomi, Asuntosijoittaja

Ota järki käteen, ja jaa!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Sähköposti