Kampanja! Avausmaksu nyt vain 39,90 euroa (norm. 49,90 €).

Miksi asuntojen arvot nousevat?

Tarkalleen ottaen asuntosi arvo ei todennäköisesti nouse. Päinvastoin, rakennuksen arvo laskee, koska se on vuosi vuodelta vanhempi. Asunnon mahdollinen arvonnousu perustuukin rakennuksen alla olevan maan arvon nousuun. Miksi maan arvo sitten nousee? Maan arvo nousee silloin, jos ihmiset haluavat kasvavissa määrin asua kyseisen maa-alueen päällä. Tällöin maa-alueen kysyntä nousee, jolloin sen myös hinta nousee. Tässäkin siis pätee perinteinen kysynnän ja tarjonnan laki.

Kuten jo aiemmin mainittiin, niin itse asunnon (tai rakennuksen) arvolla on vain yksi kehityssuunta ja se on alaspäin. Tämä siis johtuu siitä, että rakennukset ovat vuosi vuodelta huonommassa kunnossa, jos niitä ei korjaa. Jos niitä korjaa, se puolestaan maksaa, jolloin siitä, ettei rakennuksen arvo laskisi, joutuu maksamaan. Tämä puolestaan on “tasetta tarkastellessa” sama asia kuin se, että asunnon arvo laskee. Tällä tarkoitan sitä, että periaatteessa on sama, että laskeeko asunnon arvo 20 000€ ilman remonttia vai pitääkö se arvonsa sen avulla, että maksat sen remontoinnista 20 000€? Sinun omaisuutesi arvo laskee joka tapauksessa tuon 20 000€.

Siispä, kun ostaa asuntoa, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että missä asunto sijaitsee. Yleisin ja klisesisin neuvo asuntosijoittajille onkin, että “sijainti, sijainti ja sijainti”. Tämä sama neuvo pätee kaikille muillekin asunnon ostajille, jos he haluavat, että asunnosta saa vuosien päästä enemmän rahaa kuin millä itse asunnon osti. Toki taloudellinen näkökulma ei ole välttämättä se keskeisin, kun etsii itselleen ja perheelleen sopivinta asuntoa.

Lisäksi on huomiotava, että asunnon arvoon voivat vaikuttaa myös muut tekijät kuin alla olevan maapläntin arvonnousu. Mainittakoon myös, että tämä kirjoitus käsittelee nimenomaan asuntojen reaalista arvonnousua.

Joni Mäki, Ekonomi, Asuntosijoittaja

Ota järki käteen, ja jaa!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Sähköposti