Kampanja! Avausmaksu nyt vain 39,90 euroa (norm. 49,90 €).

Mikä on vuokravakuus?

Vuokravakuus (Usein myös vakuus, takuuvuokra tai vuokratakuu) on vuokranantajan pyytämä vakuus, jonka vuokralainen suorittaa vuokranantajalle yleensä ennen avainten luovuttamista vuokra-asuntoon. Nykyisen vakuuden voi suorittaa useilla eri vaihtoehtoisilla tavoilla.

Jos vuokralainen ei suorita vakuutta vuokranantajalle, se on riittävä peruste vuokrasopimuksen purkamiselle. Usein vuokravakuuden eli takuuvuokran suuruus on 1-3 kuukauden vuokran suuruutta vastaava summa. Suomen lain mukaan vuokravakuuden suuruus ei saa olla suurempi kuin kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa.

Vuokranantajat pyytävät vakuutta sen varalta, että vuokralainen jättäisi kuukausivuokriaan maksamtta tai aiheuttaa asuntoon vaurioita, joita ei voida lukea asunnon normaaliksi kulumiseksi. Lue täältä, mikä lasketaan vuokra-asunnon tavanomaiseksi kulumiseksi. Vuokranantajalla on oikeus käyttää vuokrvakuutta vuokralaisen aiheuttamien vahinkojen korjaamiseen. Vuokravakuutta voidaan käyttää myös silloin, jos vuokralainen jättää vuokra-asuntonsa epäsiistiin kuntoon ja vuokranantaja joutuu järjestämään asunnon siivouksen. Joissain tapauksissa voi käydä niin, että vuokravakuuden suuruus ei riitä kattamaan aiheutunutta haittaa, jolloin vuokranantajalla on oikeus periä vuokralaiselta loputkin haitan korjaamisesta aiheutuneet kustannukset. Usein vuokralainen voi välttyä vuokravakuuden menetykseltä jo sillä, että tekee asunnon muuttosiivouksen huolellisesti. Muuttosiivouksessa on monia asioita, joihin kannttaa perehtyä. Olemme keränneet siivousasiantuntijan vinkkejä muuttosiivouksen liittyen tänne.

Miten vuokravakuuden voi suorittaa vuokranantajalle?

Nykyisin vuokravakuun voi suorittaa vuokranantajalle useilla eri tavoilla. Eri vaihtoehtoja kannattaakin vertailla ja valita itselleen sopivin vaihtoehto. Yleinen käytäntö on, että vuokralainen saa asunnon avaimet sen jälkeen, kun vuokralainen on suorittanut vuokravakuuden vuokranantajalle.

Perinteinen rahavakuus

Tämä on perinteinen ja vanhanaikaiseksi käyvä tapa suorittaa vuokravakuus. Tässä vuokrvakuus maksetaan rahana joko vuokrantajan määrittelemälle tilille tai sitä varten erikseen avatulle vuokravakuustilille. Vuokralaisen kannattaakin ehdottomasti vaatia nimenomaan vuokravakuustilin avaamista pankkiin, koska siellä rahat ovat turvassa, eikä vuokranantaja voi niin helposti käyttää vuokralaisen vuokravakuusrahoja väärin. Lain mukaan vuokranantaja ei saa käyttää vuokrvakuusrahoja, vaan niitä tulee säilyttää tilillä koko ajan. Vuokranantajalla on oikeus käyttää tilin saldoa vahinkojen kattamiseksi. Vuokranantaja maksaa vuokravakuuden takaisin vuokrasuhteen pääätyttyä ja kaikkien vuokrien ollessa maksettuna ja asunnon jäädessä asialliseen kuntoon. Laki edellyttää, että vuokravakuus maksetaan takaisin kohtuullisessa ajassa, joka on yleensä katsottu olevan noin 7-14 vuorokautta.

Kuukausimaksullinen vuokrvakuuspalvelu

Edellä esitellyn perinteisen ja vanhanaikaisen tavan lisäksi vuokrvakuuden voi suorittaa myös modernimmalla ja kaikille osapuolille paremmalla tavalla; kuukausimaksullisen VakuusTakaus.com-vuokrvakuuspalvelun avulla. Palvelu on edullinen, luotettava ja vaivaton. Se tuo etua niin vuokralaiselle, vuokranantajalle kuin yhteiskunnallekin ja onkin nykyisin yleinen tapa suorittaa vuokravakuus. Palvelusta voi lukea lisää täältä.

Joni Mäki, KTM, Ekonomi, Vuokranantaja

Ota järki käteen, ja jaa!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Sähköposti