Kampanja! Avausmaksu nyt vain 39,90 euroa (norm. 49,90 €).

Mikä on takuuvuokra?

Takuuvuokra (Usein myös vakuus, vuokravakuus tai vuokratakuu) on vuokranantajan pyytämä vakuus, jonka vuokralainen suorittaa vuokranantajalle yleensä ennen avainten luovuttamista vuokra-asuntoon. Nykyisen vakuuden voi suorittaa useilla eri vaihtoehtoisilla tavoilla.

Jos vuokralainen ei suorita takuuvuokraa vuokranantajalle, se on riittävä peruste vuokrasopimuksen purkamiselle. Usein takuuvuokran eli vuokravakuuden suuruus on 1-3 kuukauden vuokran suuruutta vastaava summa. Suomen lain mukaan takuuvuokran suuruus ei saa olla suurempi kuin kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa.

Vuokranantajat pyytävät takuuvuokraa sen varalta, että vuokralainen jättäisi kuukausivuokriaan maksamtta tai aiheuttaa vuokraamaansa asuntoon vaurioita, joita ei voida lukea asunnon normaaliksi kulumiseksi. Lue täältä, mikä lasketaan vuokra-asunnon tavanomaiseksi kulumiseksi. Vuokranantajalla on oikeus käyttää takuuvuokraa vuokralaisen aiheuttamien vahinkojen korjaamiseen. Takuuvuokraa voidaan käyttää myös silloin, jos vuokralainen jättää vuokra-asuntonsa epäsiistiin kuntoon ja vuokranantaja joutuu järjestämään asunnon siivouksen. Joissain tapauksissa voi käydä niin, että takuuvuokran suuruus ei riitä kattamaan aiheutunutta haittaa, jolloin vuokranantajalla on oikeus periä vuokralaiselta loputkin haitan korjaamisesta aiheutuneet kustannukset. Usein vuokralainen voi välttyä takuuvuokran menetykseltä jo sillä, että tekee asunnon muuttosiivouksen huolellisesti. Muuttosiivouksessa on monia asioita, joihin kannttaa perehtyä. Olemme keränneet siivousasiantuntijan vinkkejä muuttosiivouksen liittyen tänne.

Miten takuuvuokran voi suorittaa vuokranantajalle?

Nykyisin takuuvuokran voi suorittaa vuokranantajalle useilla eri tavoilla. Eri vaihtoehtoja kannattaakin vertailla ja valita itselleen sopivin vaihtoehto. Yleinen käytäntö on, että vuokralainen saa asunnon avaimet sen jälkeen, kun vuokralainen on suorittanut takuuvuokran vuokranantajalle.

Perinteinen rahavakuus

Tämä on perinteinen ja vanhanaikaiseksi käyvä tapa suorittaa takuuvuokra. Tässä takuuvuokra maksetaan rahana joko vuokrantajan määrittelemälle tilille tai sitä varten erikseen avatulle vuokravakuustilille. Vuokralaisen kannattaakin ehdottomasti vaatia nimenomaan vuokravakuustilin avaamista pankkiin, koska siellä rahat ovat turvassa, eikä vuokranantaja voi niin helposti käyttää vuokralaisen takuuvuokrarahoja väärin. Lain mukaan vuokranantaja ei saa käyttää takuuvuokrarahoja, vaan niitä tulee säilyttää tilillä koko ajan. Vuokranantajalla on oikeus käyttää tilin saldoa vahinkojen kattamiseksi. Vuokranantaja maksaa takuuvuokran takaisin vuokrasuhteen pääätyttyä ja kaikkien vuokrien ollessa maksettuna ja asunnon jäädessä asialliseen kuntoon. Laki edellyttää, että vuokravakuus maksetaan takaisin kohtuullisessa ajassa, joka on yleensä katsottu olevan noin 7-14 vuorokautta. Jos sinusta vuokralaisena tuntuu, että takuuvuokrarahojasi on käytetty väärin, kannattaa olla yhteydessä kuluttaja-asiamieheen.

Kuukausimaksullinen takuuvuokrapalvelu

Edellä esitellyn perinteisen ja vanhanaikaisen tavan lisäksi vuokrvakuuden voi suorittaa myös modernimmalla ja kaikille osapuolille paremmalla tavalla; kuukausimaksullisen VakuusTakaus.com-vuokrvakuuspalvelun avulla. Palvelu on edullinen, luotettava ja vaivaton. Se tuo etua niin vuokralaiselle, vuokranantajalle kuin yhteiskunnallekin ja onkin nykyisin yleinen tapa suorittaa vuokravakuus. Palvelusta voi lukea lisää täältä.

Joni Mäki, KTM, Ekonomi, Vuokranantaja

Ota järki käteen, ja jaa!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Sähköposti