Kampanja! Avausmaksu nyt vain 39,90 euroa (norm. 49,90 €).

Lemmikki vuokra-asuntoon?

Vuokranantaja miettii usein, että mitä tehdä, kun vuokralainen kysyy saisiko ottaa koiranpennun. Joskus käy myös niin, että asunnon lopputarkastuksessa tuleekin ilmi, että vuokralainen on hankkinut lemmikin, vaikka oli sovittu, että ne ovat kiellettyjä. Vuokralaisen voi toisinaan olla vaikeaa löytää vuokra-asuntoa, jossa lemmikkieläimetkin ovat sallittuja.

Lemmikkieläimet ovat osa perhettä. Jos vuokranantaja haluaa, että vuokralainen tekee asunnosta itselleen kodin ja viihtyy siinä hyvin ja pitkään, miksi vuokranantajat kieltävät lemmikit niin tiukasti? Jos vuokralainen ei voi asua asunnossa rakkaidensa kanssa, asunto ei ole K-O-T-I, vaan pelkkä asunto.

Vuokranantajan näkökulma on hyvin ymmärrettävä, koska monella vuokranantajalla voi olla huonoja kokemuksia vuokralaisen lemmikeistä, koska useinhan lemmikkien asuminen lisää asunnon kulumista ja aiheuttaa mahdollisia häiriöitä naapureille. Nämä taas saattavat laskea vuokranantajan omaisuuden arvoa tai aiheuttaa vuokranantajalle töitä, kun hän saa valituksia naapureilta öisin haukkuvasta koirasta.

Fakta on myös se, että ehdottomasti lemmikkieläimet asunnossa kieltäneet vuokranantajat tulee rajanneeksi pois monta hyvää vuokralaisehdokasta. Koiraansa hyvin hoitavan ja kasvattavan vuokralaisen koira ei välttämättä olekaan niin paha. Kysymys siis ei oikeastaan olekaan lemmikistä vaan lemmikin omistajasta. Oli lemmikki sitten koira, kissa, hamsteri, pupu, papukaija tai vaikka boakäärme, itse lemmikillä ei ole merkitystä, vaan sillä miten sitä vuokralaisen toimesta hoidetaan.

Lemmikkieläimistä kannattaa sopia selvästi vuokrasopimuksessa. Jos asunto halutaan pitää niin sanotusti allergiavapaana, jolloin siihen voi joskus tulevaisuudessa muuttaa myös lemmikeille allerginen henkilö, sopimukseen kannattaa kirjata selvästi, että lemmikkieläimet ovat allergiasyistä kielletty. Mikäli vuokralainen tästä huolimatta ottaa allergisoivan lemmikin, se on vuokrasopimuksen purkuperuste.

Vuokrasopimukseen voidaan myös kirjata, että ”On sovittu, että vuokralaisen kissa (4v. norjalainen metsästyskissa Mora) saa muuttaa asuntoon, mutta muista lemmikkieläimistä on sovittava vuokranantajan kanssa erikseen”. Näin vuokranantaja tietää ja hallitsee lemmikkitilanteen omistamassaan asunnossa.

Vuokralaisen on myös tiedettävä, että mikäli vahinkoja tapahtuu, hän itse on vastuussa ja korvausvelvollinen. Toisaalta vuokranantajan ei kannata aina ehdottomasti kieltää lemmikin hankintaa, sillä hyväksymällä lemmikit vuokra-asunnossa voi edistää vuokralaisen viihtymistä ja vuokrasuhteen jatkuvuutta. Koti on aina koti! 🙂

Ota järki käteen, ja jaa!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Sähköposti