Kampanja! Avausmaksu nyt vain 39,90 euroa (norm. 49,90 €).

Kuinka sopeutua uuteen paikkakuntaan?

Etenkin näin syksyn lähestyessä moni nuori opiskelija muuttaaa uuteen kaupunkiin, uudelle opiskelupaikkakunnalleen. Muuttaminen on aina iso juttu, etenkin silloin kun muutto suuntautuu uuteen kaupunkiin kotimaassa tai ulkomailla. Varsinkin nuorelle se on iso juttu, koska muuttoja ei välttämättä ole juurikaan takana ja muuttamisessa on paljon uutta opittavaa ja muistettavaa.

Maisemanmuutos voi olla muuttajalle ikään kuin avain uuteen elämään. Muutto voi myös tapahtua olosuhteiden pakosta kuten esimerkiksi siksi, että mieluinen opiskelupaikka sijaitsee toisella puolen Suomea tai jopa ulkomailla. Muuton taustalla olevat syyt vaikuttavat asennoitumiseen uutta kotipaikkakuntaa kohtaan: iloisella ja innokkaalla mielellä muuttava henkilö kokee muuttourakan todennäköisesti helpompana kuin henkilö, joka ei ole innostunut asuinpaikan vaihtumisesta.

1. Minimoi muuttostressi jo etukäteen – ole ajoissa

Tämä onnistuu niin, että aloitat muuton valmistelun hyvissä ajoin; pakkaat, suunnittelet muuttosiivouksen toteutuksen ja listaat muistettavia asioita sekä teet tarvittavat paperityöt. Muuttamisesta tulee paljon miellyttävämpää, kun muuttohetkellä asiat ovat jo hoidettu pitkälle.

Kannattaa myös käydä mahdollisuuksien mukaan tulevassa kotikaupungissa jo etukäteen. Näin tiedät jo vähän paikkoja, kuten esimerkiksi tärkeimmät kaupat, ruokapaikat ja liikkumismahdollisuudet etukäteen. Muuttopäivänäsi sinulla on näin ollen vähemmän uutta ihmeteltävää ja se auttaa mukavasti vähentämään muuttostressiä.

2. Älä tunne itseäsi yksinäiseksi

Kontaktit voivat olla vähissä uudessa kohteessa: voi olla että opiskelut eivät ole vielä alkaneet tai työpaikalta ei löydy omannäköistä seuraa.

Kontaktiverkoston rakentaminen kannattaa aloittaa heti, koska mitä myöhemmälle sen jättää, sen vaikeampaa se tulee olemaan. Älä kieltäydy mahdollisesti saamistasi kutsuista ja ole avoin. Esimerkiksi Facebookista löytyy niin sanottuja puskaradio-ryhmiä, joista voi olla suuri apu.

3. Pidä itsesi kiireisenä – älä jää kotiin

Tähän liittyy oleellisesti se, ettei jämähdä kotiin.

Harrastusmahdollisuuksista kannattaa ottaa selvää etukäteen, ja jatkaa vanhaa harrastusta mahdollisuuksien mukaan. Harrastukset ovat mitä parhain tapa pysytellä poissa kotoa ja ihmisten ilmoilla.

4.Sopeutuminen vaatii oman aikansa

Paljon muuttavat ihmiset sanova useint, että sopeutumiseen voi mennä kuukausia tai vuosikin. Ja se on täysin normaalia, joten älä huolestu, jos et tunne sopeutuneesti ihan heti.

Ota järki käteen, ja jaa!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Sähköposti