Kampanja! Avausmaksu nyt vain 7 euroa (norm. 39 €).

Kuinka saada edullinen sähkösopimus vuokra-asuntoon?

Sähkölaskussa voi säästää muutenkin kuin pihtaamalla energian kulutusta. Ehkäpä helpoin ja ainakin itselläni tehokkain tapa säästää sähkölaskussa on ollut kilpailuttaa sähkösopimus ilmaisilla netissä toimivilla kilpailutuspalveluilla. Saamani säästö on ollut niin huomattava, että haluan kertoa tästä sinullekin. Olen kilpailuttanut sähkösopimuksia niin pieniin yksiöihin kuin omakotitaloonkin. Säästöä on tullut vuosittain yksiöiden kohtalla useita kymmeniä euroja ja omakotitalon kohdalla noin 500 euroa vuodessa. Se on iso säästö se. Varsinkin, kun ottaa huomioon, että sähkö on siitä huolimatta vastuullisesti ja ympäristöystävällisesti tuotettua.

Vuokralla asumiseen liittyy monesti myös muita ”pakollisia” maksuja, riippuen toki myös vuokrasopimuksestasi. Pelkkä vuokran maksaminen ei välttämättä ole koko totuus siitä, mitä asuminen todellisuudessa maksaa. Monesti vuokranantajat vaativat, että vuokra-asunnossa tulee vuokranmaksun lisäksi olla laaja kotivakuutus, maksaa vesi joko henkilön tai kulutuksen mukaan, maksaa vuokravakuus sekä tehdä oma sähkösopimus valitsemasi sähköyhtiön kanssa. Lisäkustannuksia voi tulla myös erillisestä lämmitysmaksusta, autopaikkamaksusta, mediamaksusta, nettimaksusta yms.

Sähkön käytön määrällä on erittäin suuri vaikutus siihen, millainen sähkölaskusta lopulta syntyy. Vaikuttavia tekijöitä on esimerkiksi asunnon lämmitysmuoto ja asunnon sijainti; varsinkin jälkimmäinen vaikuttaa suuresti sähkön siirtohintoihin. Tyypillisiä lämmitysmuotoja ovat kaukolämpö, sähkölämmitys sekä maalämpö. Jonkin verran on vielä olemassa öljylämmitteisiä taloja, mutta öljy lämmitysmuotona on vähentymään päin öljyn ympäristöhaittojen vuoksi. Jos asunto lämpiää sähköllä, kasvattaa se lähes automaattisesti sähkölaskua verrattuna asuntoon, joka lämpiää esimerkiksi kaukolämmöllä. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaukolämmön hinta on todennäköisesti huomioitu jollain tavalla esimerkiksi korkeampana vuokrana verrattuna sähkölämmitteiseen asuntoon. Saattaa kuulostaa hieman hassulta, mutta asunnon sijainnilla on todellakin tänä päivänä merkitystä sähkölaskun määrään. Sähkölasku koostuu yleensä kahdesta osasta; käyttösähköstä sekä sähkönsiirrosta. Sähkön siirtohinta on alueellinen, eikä sitä voi kilpailuttaa. Tämä johtuu siitä, että sähkönsiirtoyhtiöt ovat alueellaan monopoliasemassa; he omistavat ne johdot, jotka siirtävät sähkön kotiisi. Tämän vuoksi onkin hyvä tarkastella eroa esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, jossa on eri sähkönsiirtoyhtiöt eri kaupungeissa; Helsingissä sähkön siirrosta vastaa Helen Sähköverkko, mutta Espoossa sähkönsiirtoyhtiönä on Caruna. Myös sähkönsiirtoyhtiöillä voi olla alueellisia eroja hinnoitteluissa, vaikka yhtiö olisi sama.

Kun olet tehnyt vuokrasopimuksen vuokranantajan kanssa, ja vuokrasopimuksessa lukee, että vuokralainen tekee itse sähkösopimuksen, kannattaa aloittaa sähkön kilpailutus. Helpoiten teet sen käyttämällä verkossa erilaisia sähkön kilpailuttamiseen ja hintojen vertailemiseen keskittyviä palveluita (kts. esimerkiksi kilpailuttaja.fi). Nyrkkisääntö varsinkin pienessä kaukolämmöllä lämpiävässä kerrostaloyksiössä (jossa ei ole saunaa eikä juuri sähköä kuluttavia sähkölaitteita) on, että mitä halvempi perusmaksullinen kuukausimaksu, sen pienempi sähkölasku. Tämä johtuu siitä, että sähkön kokonaiskulutus on niin pientä, että todennäköisesti perusmaksun osuus tulee olemaan joka tapauksessa suurempi kuin sähkön kulutuksen osuus. Sen sijaan, jos asunto on suuri ja lämpiää sähköllä, voi kulutusmaksulla olla jo suurempi merkitys verrattuna perusmaksuun. Sähkön käytön määrää on hieman hankala ennustaa etukäteen, mutta kilpailutuslaskurit antavat siihen hyvää osviittaa. Yleisesti ottaen vaikuttaisi myös siltä, että määräaikainen sähkösopimus tulee halvemmaksi kuin toistaiseksi voimassa oleva. Tätä ei kannata pelästyä, sillä määräaikaisenkin sähkösopimuksen voi katkaista esimerkiksi muuttotilanteessa.  Et voi kuitenkaan samaan asuntoon kilpailuttaa sähköä sopimuksen voimassaolon aikana, mutta toisaalta saat varmasti seuraavaksi 12 tai 24 kuukaudeksi edullisen hinnan, etkä tarvitse huolehtia sähkön kilpailutuksesta uudestaan vähään aikaan.

Ja sitten ei kun kilpailuttamaan ja sähköä käyttämään!

P.S. Olet selvästi kiinnostunut käyttämään rahojasi fiksusti, joten tutustuthan myös tapaan hoitaaa vuokravakuus taloudellisesti järkevällä tavalla. Aiheeseen liittyvä blogitekstimme löytyy klikkaamalla tästä.

Ota järki käteen, ja jaa!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Sähköposti