Muuttamisessa pakkaaminen lienee se suurin ja työläin vaihe. Moni ihmettelee silloin, mitä kaikkea sattuukaan omistamaan. Joskus muuton yhteydessä onkin hyvä pohtia, mitä tavaroita haluaa ”raahata” elämässään mukana seuraavaan asuntoon. Alla on muutama niksi, joiden avulla pakkaaminen sujuu huomattavasti paremmin.
1. Muista varata riittävästi muuttolaatikoita ja pakkaustarvikkeita
– Nyrkkisääntönä voidaan pitää yhtä muuttolaatikkoa yhtä asunneliötä kohden. Laatikoita voi vuokrata esimerkiksi muuttofirmoilta.
– Erikokoiset pahvilaatikot ovat oiva lisäapua muuttoa tehdessä. Näitä voit saada esimerkiksi ruokakaupoista
– Muuton pakkaamisessa apuna toimivat usein myös jätesäkit ja pakkausteipit.
– Varaa lisäksi käyttöösi sanomalehtiä ja kuplamuovia helposti särkyviä esineitä (esimerkiksi lasit ja lautaset). Näiden lisäksi kannattaa hyödyntää myös pyyheliinoja ja lakanoita. Maalarinteippiä ja tussia kannattaa käyttää muuttolaatikoiden sisällön merkitsemistä varten.
2. Kuinka kannattaa pakata keittiötarvikkeet ja särkyvät esineet?
– Astiat kannattaa suojata pyyhkeillä. Suurin riski on, että asiat helisevät kesken muuton ja menevät rikki. Sitä vastaan kannattaakin asetella pyyhkeillä suojatut astiat tiiviisti laatikoihin ja tilkitä välit sanomalehtipaperilla tai pyyhkeillä. Myös talouspaperia voi käyttää, mutta pyyhkeiden käyttö on ympäristöystävällisempää.
– Veitset ja haarukat pakkaat parhaiten niin, kun levität kylpypyyhkeen tasolle ja ladot haarukat ja veitset sen päälle. Nämä kannattaa kietaista nyytiksi, viimeistellä nyytti pakkausteipillä ja laittaa laatikkoon.
– Keittiön kuivaruoat voi pakata pieniin laatikoihin. Tarkasta tuotteiden päiväykset; vanhentuneita elintarvikkeita ei suotta kannata lähteä kuljettamaan uuteen kotiin.
– Kodin särkyvä irtaimisto kannattaa koota aluksi yhteen paikkaan, ja kietoa ne yksitellen pyyhkeisiin tai lakanoihin. Laatikoihin ne tulisi pakata niin, etteivät pääse muuttolaatikoissa liikkumaan tai heilumaan.
3. Laita painavia ja kevyitä tavaroita samaan laatikkoon
– Laita kirjat tukeviin laatikoihin niin, että osa laatikon sisältöä on myös ns. kevyttä tavaraa. Näin laatikon jaksaa myös kantaa, sillä kirjat painavat usein paljon. Kirjojen joukossa uuteen kotiin matkustavat muun muassa valokuvat, todistukset ja kodin tärkeät paperit.
– Painavien tuotteiden kanssa samaan laatikkoon voi laitta myös kodin tekstiileitä. Muuttolaatikoiden päällimmäinen kerro kannattaa pakata pehmeäksi, jotta sen päälle saa helposti toisen laatikon, eikä alla olevat tavarat hajoa.
– Kodin elektroniikka kannattaa suojata esimerkiksi pehmusteilla, kaikki johdot on hyvä teipata kyseisiin laitteisiin kiinni. Irralliset johdot on hyvä pakata esimerkiksi liinavaatepusseihin.
4. Vaatteet kannattaa pakata matkalaukkuihin ja jätesäkkeihin
– Matkalaukkuihin ja pukupusseihin kannattaa pakata mekot, puvut ja juhlavaatteet, jotta ne säilyvät siisteinä oikeissa muodoissaan
– Matkalaukun pohjalle voi pakata kenkiä omiin muovipusseihin. Arkijalkineet voi kuitenkin pakata vaikka isoisin kasseihin tai laatikoihin
– Jätesäkkeihin kannattaa laittaa esimerkiksi rennot vaatteet sekä peitot, tyynyt, viltit, sohvatyynyt sekä lasten pehmolelut
5. Muista teipata laatikot ja suojata huonekalut
– Isot matot kannattaa rullata, mutta pienemmät matot mahtuvat kätevästi esimerkiksi jätesäkkeihin
– Joskus voi olla järkevää, että jättää tyhjentämättä lipastojen tai kirjahyllyjen laatikot. Tämä kuitenkin vaatii kaksi asiaa; rivakat kantajat ja sen, että laatikot ovat teipattu tiukasti kiinni. Tämä säästää aikaa, mutta vaarana on, että joutuu keräilemään tavaroita pitkin pihamaita.
– Sängyt kannattaa suojata esimeriksi patjansuojuksilla
– Pöytälevyt tulee suojata esimerkiksi kuplamuovilla tai pyyhkeillä
– Muuttopäivän aamuna kannattaa sulloa peitot, tyynyt, patjat ja liinavaatteet sekä pyyhkeet ja hammasharjat jätesäkkeihin, samoin muuttosiivousvälineet kannattaa jättää esille
– Jääkaapin ja pakastimen ”kimppuun” kannattaa siirtyä vasta siinä vaiheessa, kun muuttoauto on jo pihassa
6. Muuttoauton pakkaaminen – Miten auto kannattaa pakata?
– Muuttoauton pohja tulee tarkastaa, ettei se ole likainen tai täynnä kiviä ja hiekkaa
– Muuttoauton lattia kannattaa vuorata jollain, esimerkiksi aaltopahvi soveltuu tähän erittäin hyvin
– Muuttoauton pakkaaminen kannattaa aloittaa takaseinältä, jonne kannattaa laittaa ensiksi painavimmat ja suurimmat tavarat (esimerkiksi pyykinpesukone) Muista kiinnittää tavarat liinoilla tai kiinnitysköysillä
– Muita vinkkejä, joita kannattaa hyödyntää tarpeen mukaan:
o Ruokapöytä muuttoautoon pöytälevy alaspäin. Suojatun levyn päälle voi kasata jonkin verran tavaraa
o Purkamattomat kirjahyllyt ja muut pitkulaiset huonekalut muuttavat helpoiten pystyasennossa kuorman sivuilla
o Sänky ja sohva kannattaa yleensä kuljettaa kyljellään
o Pienet pahvilaatikot, jätesäkit, kassit yms kannattaa pakata huonekalujen väleihin niin, että kuormasta tulee mahdollisimman tiivis.
o Keittiöntuolit voi pakata kuorman päällimmäisiksi. Kannattaa kuitenkin varoa, ettei tuolit putoa.
7. Arvotavaroiden kuljettaminen
– Isot peilit ja taulut kulkevat turvallisimmin henkilöauton kyydissä esimerkiksi takapenkin jalkatilassa tuettuina
– Jos kuljetat etupenkillä tai takanpenkin istuinosalla tavaraa, muista kiinnittää turvavyö
Näillä vinkeillä on hyvä lähteä kohti uutta asuntoa.
Ja muistathan, että uuteen asuntoosi hoidat takuuvuokran kätevimmin VakuusTakaus.com -palvelun avulla. Sujuvaa muuttoa! 🙂