Asuminen jossain on käytännössä elämisen kanssa välttämätöntä. Asua voi monella tapaa, omassa omistusasunnossa, vanhempien luona, vuokralla tai vaikka asumisoikeusasunnossa. Varsinkin vuokra-asunnoissa on hyvin yleistä, että vuokran lisäksi asumisesta joutuu maksamaan vuokravakuuden. Onpa sitten ottamassa ensimmäisiä askeleita kohti omaa elämää tai vaihtamassa vuokra-asuntoa toiseen, ei ole yhdentekevää, miten vuokravakuus hoidetaan. Ohessa esittelyssä kolme eri vaihtoehtoa vuokravakuuden hoitamiseen hyvine ja huonoine puolineen. Löydä omaan tilanteeseesi sopivin rahoitustapa neuvojen avulla!
Vuokravakuuden rahoitus omasta pussista
Yksi varsin perinteinen vaihtoehto on maksaa vuokravakuus omilla säästöillä. Tällä hetkellä säästötilien korot ovat varsin alhaiset, joten rahan makuuttaminen pankissa ei juurikaan tuota. Jos maksaa koko vuokravakuuden (usein jopa useita tuhansia euroja) omilla säästöillä, on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon, että vakuuden maksun jälkeen tilille jää vielä riittävästi rahaa puskurirahastoon pahan päivän varalle. Vuokravakuuden maksaminen osittain säästöillä voi myös kannattaa: Mitä vähemmän velkaa tarvitsee ottaa vuokravakuuden hoitamista varten, sen lyhyempi laina-aika ja pienemmät kokonaiskustannukset lainasta muodostuvat.
Paras puoli vuokravakuuden hoitamisessa omilla säästöillä onkin lainoihin liittyvien ylimääräisten kustannusten välttäminen. Jos vuokravakuutta varten joutuu ottamaan lainaa, siitä kertyy aina ylimääräisiä menoja edullisesta korosta huolimatta. Näitä ovat esimerkiksi avausmaksu, tilinhoitomaksut sekä tietenkin korkokulut.
Kannattaa aina kiinnittää huomiota siihen, mikä on kyseisen lainan todellinen vuosikorko.
Tilanne voi kuitenkin olla se, että sinulla ei ole säästössä vuokravakuuteen tarvittavaa rahasummaa, mutta jossain pitäisi kuitenkin asua. Seuraava vaihtoehto onkin rahoittaa vuokravakuus lainalla, josta kerrotaan alla lisää.
Rahalaina
Rahalaina on tyypillinen tapa rahoittaa vuokravakuus. Rahalainaa voi hakea pankeista sekä vakuudellisena että vakuudettomana. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää, että vakuudellisen lainan vakuudeksi ei kuitenkaan kannata laittaa mitä tahansa, jotta maksuvaikeuksien yllättäessä et menetä esimerkiksi omaa autoasi tai kesämökkiä.
Kun siis nostat rahalainan vuokravakuutta varten, maksat lainaa kuukausittain pois. Hyvä puoli tässä on se, että et tarvitse omia säästöjä, ja pääset ”nopeasti kiinni” haluamaasi vuokra-asuntoon. Rahalainan huono puoli on, että vuokravakuuden kokonaishinnasta tulee lainan lisäkulujen takia korkeampi kuin varsinaisen vuokravakuuden hinta. Rahalainojen hinnoissa on kuitenkin eroja eri pankkien ja rahoituslaitosten välillä, joten on tärkeää muistaa vertailla lainat ennen lainapäätöksen tekemistä
Jotkut vastustavat periaatteesta kaikkea lainanottoa. Lainaa kannattaakin ehdottomasti hakea vain tarpeeseen, ja oma maksukyky on syytä arvioida realistisesti, jotta ei myöhemmin joudu maksuvaikeuksiin liian ison lainan takia. Järkevästi otettu laina ei kuitenkaan automaattisesti ole huono asia.
Kuukausimaksullinen takaus -palvelu
Nykypäivänä on onneksi yhä monipuolisempia vaihtoehtoja suoritta vuokravakuus. Yksi vaihtoehto on myös käyttää kuukausimaksullista takaus -palvelua, jonka avulla yhdistät edellä mainittujen tapojen parhaat puolet. Tällöin maksa pientä kuukausimaksua palvelun tarjoajalle, joka hoitaa vuokravakuuden puolestasi vuokranantajasi kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voit käyttää säästösi mielekkäämpiin, kodin tekemisen kannalta tärkeämpiin asioihin, ja vältyt turhilta lainaneuvotteluilta pankkien kanssa. Et myöskään ota riskiä siitä, jos lainan korkotaso yhtäkkiä pomppaisia korkealle, palvelun avulla olet varautunut myös koron nousua vastaan. Takauspalvelun etuna on, että pystyt paremmin hahmottamaan kuukausittaiset säännölliset menosi, sillä ne ovat ainakin jossain määrin etukäteen tiedossa. Hyvä palvelussa on myös se, että se kulkee aina matkassasi vaihtaessasi asuntoa esimerkiksi suurempaan.
Palvelu ei välttämättä sovi kaikille, sillä monesti palvelut edellyttävät puhtaita luottotietoja. Huonona puolena palvelun käytössä on myös, että jos vuokranantajasi ei ole tyytyväinen asunnon kuntoon ja vakuutta joudutaan käyttämään, joudut lopulta itse maksamaan vakuuden osuuden. Lisäksi vakuus voi tulla kalliiksi pitkässä juoksussa, koska palvelusta joutuu maksamaan kuukausimaksua kuukausittain niin kauan kuin mielii vuokralla asua, kun taas esimerkiksi rahalainan maksu loppuu jossakin vaiheessa. Kustannuksiin voi kuitenkin varautua etukäteen, sillä monet palvelut eivät onneksi ole kädet sitovia maailman loppuun asti 😊
Esimerkiksi VakuusTakaus.com on juuri tällainen kuukausimaksullinen takauspalvelu! Lue lisää palvelustamme ja sen hyödyistä verkkosivustoltamme!